torstai 14. heinäkuuta 2016

Forever living!

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan Forever Living -yrityksen Aloe veraan pohjautuvan laihdutustuotteen tehosta ei ole näyttöä ja lisäksi ne voivat aiheuttaa maksavaurioita. Expressenin toimittaja Anna Bäsén oli käyttänyt näitä Forever living-yrityksen tuotteita ja joutunut sairaalaan. Suomessa tästä Annan kenttätutkimuksesta uutisoi Iltalehti.


http://m.iltalehti.fi/terveys/2016071321884761_tr.shtml?orig_ref=http%3A%2F%2Flm.facebook.com%2Flsr.php%3Fu%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.iltalehti.fi%252Fterveys%252F2016071321884761_tr.shtml%26ext%3D1468487773%26hash%3DAcm8SUdGlfi2X-rysZqhvU88tB8ox1xRtVQ7n8iPHYDdjg%26_rdr


Suositeltuja määriä käyttämällä tuskin saa itseään sairaalakuntoon, toki yliherkkyys tuotteen joitakin ainesosia kohtaan ovat siten tapauksia erikseen. Ravintolisä ja painonhallinta tuotteet ovat nykypäivänä järkyttävän iso business. Ihmiset vetävät kaikenlaisia jauheita ja nappeja ajattelematta asiaa sen suuremmin. Se vaan kuuluu nykypäivän crossfit ja fitness buumiin, vaikka samat ainesosat ja ravinteet saisi paremmin imeytyvässä muodossa ihan vaan perusruoasta. Joillakin on oikeasti kaikennäköisiä ravintolisäpurkkeja kaapit täynnä ja aamulla niitä sitten kiskotaan smootie kyytipoikana niin että napa ruskaa. En yhtään ihmettele, että maksavauriot ovat lisääntyneet ja ihmisiä varoitellaan yhtenään niistä.


Ainoa vaikuttava aine suurimmassa osassa ravintolisistä on plasebo, eli kun oikein uskot niin toimiihan se, tai ainakin uskotaan vahvasti niin. Terveysväittämät syntyvät sitten näistä uskomus tuntemuksista ja aiheuttaa varsinkin kukkahattutäti piireissä jopa hysteerisiä piirteitä. Joidenkin ravintolisien käyttö voi toki olla perusteltua, mutta silloin puhutaan yleensä sairauden aiheuttamasta puutostilasta. Suomalainen ei tarvitse monipuolisen ja ennen kaikkea järkevän ruokavalion lisäksi muuta kuin D-vitamiinilisää. Jokainen toki päättää itse mitä sinne suuhun laittaa ja onko valmis maksamaan kallista hintaa varsinkin asiantuntijaa esittävän "naapurin mirkun" suosittelemasta tuotteesta, vaikka saman hyvinvoinnin saisi syömällä säännöllisesti ja suunnilleen ravintoympyrän suosituksia noudattamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti