torstai 28. joulukuuta 2017

Työttömyusturvan aktiivimalli!Työttömyysturvan aktiivimalli astuu voimaan ensiviikon maanantaina. Käytännössä tämä tarkoittaa jatkossa sitä, jos ei tee työttömänä työnhakijana 18 tuntia kolmen kuukauden aikana palkkatyötä, tai osallistu TE-toimiston osoittamaan työllistymistä tukevaan toimintaan niin silloin leikataan sanktiona osa työttömyyskorvauksesta määräajaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ihmisiä eriarvoistetaan aikalailla. Pohjois-karjalalan perämetsässä asuva versus Helsingin katajanokalla asuva työtön ovat eriasemassa kulkuyhteyksiensä vuoksi, sekä työssäkäyntialueensa suhteen. Siinä missä sieltä perämetsästä 15 kilometriä luoteeseen sijaitsee yksi mahdollinen kyläkauppa joka ei millään voi työllistää niitä 200 seudulla asuvaa työtöntä niin pääkaupunki tarjoaa tuhansia mahdollisia työpaikkoja. TE-toimiston osoittamat koulutuspaikat täällä pitkien välimatkojen maassa voivat olla todella kaukana. Pelkkä kulkeminen sinne käy jo työstä varsinkin jos asuu jossain iironkäkkärässä, ja kaikki tämä vain siksi ettei menentä osaa niistä vähistä tuloistaan. Lisäksi TE-toimistojen päätöksissä on alueellisia eroja, eli joku voi saada epäedullisen päätöksen siitä mistä joku toinen selviää kuin koira veräjästä.

Tässä vaiheessa joku voi sanoa, että aina sitä voi muuttaa työn perässä muualle. Tällaisia ehdottavalle voi sanoa ihan suoraan, että haistapa sinä vaikka pitkä p*ska. Sano minun sanoneen, tämä tavoitteeksi asetettu työttömien p*rseelle potkinta kääntyy itse itseään vastaan, johan siitä jonkin näköinen kansalaisaloite on vireillä, eli pahimmillaan tässä pyyhitään muutamalla miljoonalla eurolla p*rsettä, sillä ei nämä mitään ilmaisia muutoksia ole suuntaan eikä toiseen. Niille jotka näitä kaikennäköisiä asioita työkseen miettii voisin suoraan sanoa, että hommassa ei ole mitään järkeä, kunnon perseilyä taas kerran. Mielestäni näille virkamiestyöryhmille voisi asettaa ihan vaan solidaarisuus mielessä sellaisen tulospalkkaus järjestelmän. Eli kiinteä 70 prosentin osuus maksettaisiin takuuvarmasti ja loput 30 prosenttia riippuisi siitä kuinka toimivia ideoita heiltä syntyisi, siis ihan aikuisten oikeasti. Paljon hehkutetusta hyvinvointiyhteiskunnasta ei tätä menoa ole jäljellä muuta kuin sananhelinä. Jonkin näköinen maalaisjärki näissäkin päätöksissä ja muutoksissa pitäisi olla.

2 kommenttia:

  1. No, en mie mittään tiiä (tietenkään) - mutta jotenkin melko Hki-keskeinen päätös, ja hei siellä Pohjois-Karjalassa, muistakaapa käydä töissä 18 tuntia ja silleen. (Mitä järkee?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuoeräinen idea aktivoida työttömät pois sieltä kotisohvalta hieman ontuu tässä mallissa. Ideana varmasti hyvä, mutta jokaisella työttömällä on asuinpaikasta riippuen ja muutenkin eri lähtökohdat. Tässä aktiivimallissa ei niitä oteta huomioon millään tapaa. Saa nähdä mihinkä tämä vielä johtaa. Aamulla nimittäin tätä vastustavassa kansalaisaloitteessa oli jo yli 70000 nimeä, eli se menee eduskunnassa uudelleen käsittelyyn.Hyvä niin :)

      Poista