torstai 11. kesäkuuta 2015

Facebook!

Eroon facebookista!


Haluaisitko palata elämään ennen Facebookia? Itse tein ratkaisun kolme päivää sitten. Syy tähän ratkaisuun oli jonkin asteinen kyllästyminen. Tästä syntyi ajatus tehdä empiirinen tutkimus, pärjäänkö tässä elämässä ilman facebookia?!? Paniikki iski välittömästi eron jälkeen, "mitä minä nyt teen" ajatus pyöri kokoajan mielessä. Nyt kolmen päivän jälkeen tämä samainen ajatus on enää suunnilleen joka toinen, tai kolmas ajatus. No okei, ei nyt ihan näin, mutta kieltämättä ajatus on käynyt päivittäin mielessä. Facebookista on muodostunut elämäntapa, joka kuuluu vahvasti elämään ja se koukuttaa huomaamatta.


Jonkun tutkimuksen mukaan facebookista lähtevää uhkaa syrjäytyminen, sen tiesinkin ja olen valmis syrjäytymään. Toki syrjäytymisen estämiseksi pyrin tapaan ihmisiä oikeasti ja aidosti, en pelkästään sosiaalisessa mediassa. Useiden kavereiden "tapaamiset" ovat nimittäin siirtyneet täysin facebookiin. Aidot ja oikeat tapaamiset ovat heidän kanssaan nykyään todella harvassa, joten toivottavasti suunta on nyt oikea. Toki myönnättäkööt, että osa tätä epäsosiaalisuutta on keski-iän tuomaa laiskuutta, tai mukavuuden halua, johon kuuluu mm ajatus "oma sohva on mukavampi, kuin vieras sohva". Näin ollen kyläilyyn liittyvä lähteminen ja vaivannäkö ei houkuttele, mielummin ottaa aikaa itselleen työpäivän jälkeen. Kaverit ovat aikalailla saman ikäisiä ja tämä "laiskuus" ilmiö on tarttunut myös heihin, ainakin aikaisempien facebook keskustelujen pohjalta pääteltynä.


Vaikka olo on näin aluksi hieman orpo, niin kyllä tähänkin tottuu. Vieroitusoireita tuskin tulee ja aikaisemmin facebookissa vietetyn ajan voi käyttää myös hyödyllisemmin. Esimerkiksi huomioimalla perheenjäseniä enemmän, se ei mene koskaan hukkaan. Aion käyttää myös osan lisääntyneestä vapaa-ajastani tämän "facettoman" elämän mainostamiseen. Kysymys kuuluukin, kuinka moni muu pystyy samaan? Saa nähdä joutuuko tässä vielä perustamaan vertaistukiryhmän, "hei olen Juha, entinen faceholisti". Saa nähdä mihinkä tämä kaikki vielä johtaa. Vieroitusoireita helpottamaan jäti kuitenkin vielä instagramin, vaikka olenkin aina ollut todella laiska kyseisen kuvanjako palvelun suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti