torstai 19. maaliskuuta 2015

Nuoren motivointi!

Nuoret kuntoon!


Viime kuukausien uutisotsikot suomalaisten nuorten elämäntavoista ja niiden seurauksista eivät ole mairittelevia: "Nuorten kunto heikkenee huolestuttavasti", "Nuoret syövät liikaa makeaa" ja "Nuoret nykyisin selvästi aiempaa lihavampia".


On selvää, että ylipaino, heikko kunto ja passiivinen elämäntapa muodostavat jossain vaiheessa ison ongelman. Tuki- ja liikuntaelinsairauksia ilmenee kiihtyvällä tahdilla yhä nuoremmilla ja se ei johdu ilmastonmuutoksesta.


Tänään otsikot huusivat, kun joku viisas on laskenut kustannuksia tälle liikkumattomuudelle. Sen hinta yhteiskunnalle on kyseisen laskuopin mukaan 4 miljardia. En tiedä onko siinä mukana myös mielenterveyspuolen kustannukset, sillä kyseinen "passiivinen" elämäntyyli aiheuttaa myös jossain määrin ongelmia ahdistuneisuuden ja masennuksen muodossa. Se mikä näissä laskennoissa ihmetyttää, niiden jälkeen ollaan eniten huolissaan kustannuksista.


Herää kysymys, miksi asiat ovat näin? Me vanhemmat voimme vaikuttaa asiaan aika paljon. Rajoittamalla lapsien pelaamista tietokoneilla, konsoleilla, puhelimilla ja tableteilla. Tämän lisäksi voimme vaikuttaa ruokailutottumuksiin vaihtamalla roskaruoat ja einesateriat normaaliin kotiruokaan.

Yksi asia mistä pitää olla myös huolissaan, sokeri addiktio, joka näkyy mm. energiajuomien lipityksenä, joka on karannut aivan lapasesta monilla nuorilla.


Vanhempien tehtävä on pitää omista lapsista huolta ja opettaa heille perusasiat. Jos lähtökohtana on lapsen hyvinvointi ja hänen pärjääminen tulevaisuudessa, silloin se vaatii ponnistelua ja venymistä meiltä aikuisiltakin. Esimerkkinä olemisen voima on paljon tehokkaampi, kuin puhe ja holhoaminen.


Tästä aasinsiltaa myöten aiheeseen, kuinka moni olisi valmis liikuntahaasteeseen, joka suoritetaan koko perheen voimin???

Nuorten eteen kannattaa tehdä töitä. Sillä he ovat he, jotka pesevät meidän vanhempien "hanurit", kun itse ei enää kyetä. Varhaisessa iässä saatu tuki-ja liikuntaelinsairaus ei ole kenenkään etujen mukaista. Sen ehkäisemiseksi ei tarvitse harrastaa kilpaurheilua, siihen riittää aktiivinen elämäntyyli


Moni vanhempi pitää omia harrastuksia tärkeämpänä kuin jälkikasvun. Annetaan lasten mielummin pelata tietokoneella, onpahan pois jaloista asenteella. Ikävää, mutta totta. Nuorille pitää antaa mahdollisuus näyttää mihin he pystyvät. Aktiivinen elämänasenne lähtee kotoa. Aktiivisella liikkumisella ja huomioon ottamisella vältyttäisiin monelta murheelta nykypäivänä, kokeilkaapa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti