tiistai 27. lokakuuta 2015

Syökää kanaa!

WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) luokitteli lihansyönnin haitat samaan luokkaan kuin tupakan. Laitoksen mukaan tämä ei tarkoita sitä, että makkara olisi yhtä vaarallista kuin tupakka. Riski saada suolistosyöpä lihan vuoksi on pieni, mutta se kasvaa, mitä enemmän lihaa syödään. Samahan koskee myös tupakkaa, jos polttaa vain yhden tupakan päivässä se ei ole niin vaarallista kuin koko askin polttaminen. Joten ihan rauhassa saa syödä "käyrää", jos siltä tuntuu. Toki lihanjalostuksella ja prosessoinnilla on myös iso merkitys sen "vaarallisuudessa", mutta käyttämällä kaikkea kohtuudella pääsee pitkälle, tai sitten ei.


Mikäs siitä lihasta tekee sitten niin vaarallisen? Ei mikään, kun käyttö on kohtuullista ja ruokavalio monipuolista. Siihen kun lisätään kaupan päälle sopivasti liikuntaa, unta ja stressitöntä elämää niin paketti on kunnossa. Tämän jälkeen herää kysymys, miten tuollainen elämä on mahdollista. Ei mitenkään nykyaikaisessa "oravanpyörä" yhteiskunnassa, jossa ihannoidaan tehokkuutta. Tehokkuus pitää sisällään liian vähän unta, prosessoituja einesaterioita ja jatkuvaa stressiä. Lopputuloksena on siis kuolema, enemmin tai myöhemmin.

3 kommenttia:

 1. :) Mutta tuon totuudenhan tiesi Juicekin - 'Ei elämästä selviä hengissä'...Ilman makkaraa ja prosessoituja eineksiä pärjää ihan hyvin. Itsekin mainitsin bratwursteista tänään postauksessani.... Muistetaan juurikin se kultainen kohtuus!

  VastaaPoista
 2. Kuule, sulla on tosi hauskoja postauksia! Hajalueskelin hiukan... Kiitos tuomastasi hyvästä tuulesta!

  VastaaPoista
 3. Ole hyvä vaan :) Nauru pidentää ikää, vai miten se meni.

  Ihminen on sitä mitä hän syö, joten einekset ja niiden ravintoköyhyys vaikuttavat hyvinvointiin aika rajusti. Monikaan ei ajattele ravintoasioita ennen kuin on pakko, osa ei ajattele silloinkaan. Oikeilla ruoka-aine valinnoilla pystyttäisiin ennaltaehkäisemään monia sairauksia ja vaivoja. Oikeilla valinnoilla pystytään myös kumoamaan huonojen ruoka-aine valintojen epäedullisia vaikutuksia. Tietoa on nykyään tarjolla paljon, joten kyse ei ole enää muusta kuin siitä, että ihmiset saataisiin haluamaan. Einesten helppous ja nopeus ajavat edelle nykyajan kiireisessä elämänrytmissä, se näyttäisi olevan monelle valinnoissa kriteeri numero yksi. Edesmennyttä Tahko Pihkalaa lainaten, kaikkea kohtuudella...silloin oltaisiin monessa tapauksessa oikealla tiellä :)


  VastaaPoista