tiistai 21. maaliskuuta 2017

Jos ei satu niin ei opi!

Huolestunut kansalainen tarttui ongelmaan jonka hän oli havainnut omalla kylällä ihan omin silmin. Hän kirjoitti aiheesta myös paikalliseen julkaisuun. Julkaistu teksti meni sanasta sanaan näin; 

Mitenkähän paikalliset vanhemmat huolehtivat lapsistaan? Kaupungilla keskellä päivää, kun pitäisi olla koulussa n.10-vuotiaat pojankossit vetelee röökiä kuin isommatkin miehet. Sitten menevät kioskille pelaamaan rahapelejä jotka ovat tuon ikäisiltä kiellettyjä. Uusi äidinkielikin on ilmeisesti keksitty, kun pilkkujen paikalla ja muidenkin sanojen välissä on sana "v...u". Jospa se energiajuoma ja keskikalja antavat uutta inspiraatiota. Tuli mieleen, että näidenkö käsissä tulee olemaan maamme tulevaisuus, eipä ole vanhemmillakaan tänä päivänä vastuuta mistään!

Hetken mietin, että onkohan kyseinen kirjoittaja sekoittanut keskenään mahdollisesti koululaiset ja lapsellisesti käyttäytyvät aikuiset miehet. Energiajuomien lipittely onnistuu varmasti jo tuon ikäisiltä nuorilta miehen aluilta, mutta oikein kaljaa, uhkapelejä, tupakkaa ja kiroilua, kaikki tämä vielä keskellä kirkasta päivää. Eikä siinä vielä kaikki, kuin pisteenä iin päälle tämä mielensäpahoittaja haluaa sysätä koko valtion tulevaisuuden näiden nuorten niskaan. Nuorten joilla on vielä edessään selvitettävänä, että onko he lintuja vai kaloja. On puperteettia, identiteettikriisiä ja vaikka sun mitä. Tuskin kannattaa vielä tässä vaiheessa kaataa koko vastuuta maamme tulevaisuudesta tällaisille nuorille. Uskoisin, että heitä ei kiinnosta ja toisekseen ei heidän vielä tarvitsekaan.


Onhan se totta, että joka kylässä ja joka ikäluokassa on nämä samanlaiset ongelmatapaukset. Joskus niitä on enemmän ja joskus vähemmän, mutta aina näitä ns.vapaan kasvatukset ongelmallisia hedelmiä löytyy. Eipä kuitenkaan kannata yleistää tuota tulevaisuuden kauhukuvaa, sillä onneksi suurimmasta osasta, eli noin 99.9% ikäluokan nuorista tulee jossain vaiheessa yhteiskuntakelpoisia, vaikka se ei vielä tuossa murrosiän kynnyksellä näyttäisikään siltä. Vanhemmilla tai huoltajilla on toki vastuu holhota, mutta ilmeisesti kaikilla heillä ei ole resursseja hoitaa asioita niin kuin ne kuuluisi, vaikka kaikki keinot siihen on olemassa. Itsestäkin tuollainen kieroon kasvaminen näyttää ja kuulostaa melkoisen karulta. Vedetään tölkki tolkulla energiajuomia yms. ja kirosanoja erittyy sen jälkeen yhtä paljon kuin sylkeä. Häiriköidään ympäriinsä ja tehdään juuri niitä asioita mitä ei pitäisi tai saisi. Toki tuollainen käyttäytyminen kuuluu osana kasvuun, mutta täytyy kyllä myöntää, että joskus itselläkin usko näihin nykynuoriin horjuu. Toisinaan tekisi mieli työntää tällainen häiriköivä nuorisoporukka älypuhelimineen päivineen sulo-roskapöntöön ja lähettää heidän vanhemmilleen viesti, että hommatkaa uudet, näissä vanhoissa oli jokin todella vakava valmistusvika, ilmeisesti lorahtanut joukkoon muutama tippa virtsaa valmistus vaiheessa. Pakko näihin nuoriin on kuitenkin uskoa. Kyllä heistä vielä jotain tulee, jos ei muuta niin ainakin yhteiskunnan elättejä.


Niinpä niin. Itsekin omassa nuoruudessa sai kuulla tuon tuostakin tätä samaa "teistä ei tule koskaan yhtään mitään" laulua. Silti suurimmasta osasta omaa sukupolvea tuli jotain, ainakin omasta kaveripiiristä. Kannetaan vastuu yhteiskunnan rattaiden pyörimisestä ja hoidetaan siinä sivussa vanhukset. Uskoisin, että sama kohtalo odottaa näitä kirjoittajan tarkoittamia nuoriakin. Omille lapsille on tullut aina sanottua, että eläkää, mutta jättäkää hölmöilyt muille. Ei ne onneksi ole pahemmin vielä hölmöilletkään, mitä nyt jotain pientä välillä, mutta se kuuluu kasvamiseen. Jos ei satu niin ei opi!!!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti