tiistai 20. maaliskuuta 2018

Nukkumatti ja hammaskeiju!

Sitä kun kello soi aamulla 4.15 töihin lähdön merkiksi niin pakko myöntää, että välillä hieman kaduttaa ettei viitannut silloin aikoinaan koulussa yhtään sen enempää. En tiedä sitten olisiko se viittaaminen vaikuttanut mihinkään, varsinkin kun lahjat eivät riittäneet muuhun kuin kynän teroitamiseen, kumin kuluttamiseen ja nenän kaivuuseen. Joten pitää varmasti olla ihan tyytyväinen kun saa yleensäkin herätä ja nimenomaan töihin, mutta ne liian vähäiset yöunet tässä enemmänkin närästää. Nukkuminen, sen määrä sekä laatu ovat viimevuosina olleet tapetilla monissa terveyteen liittyvissä tutkimuksissa. Riittämättömien yöunien vaikutus elämänlaatuun on kiistaton ja liian vähäinen yöunen määrä johtaa pahimmillaan moinenlaisten terveysongelmien lisäksi ennenaikaisiin kuolemiin. Olen aika usein kuullut kun jotkut kehuskelevat miten vähillä yöunilla he pärjäävät. Itse pääsääntöisesti kiroilen miten vähän viimeyönä taas nukuin. Ei tällainen keski-ikäinen mies ainakaan pärjää kovin kauaa muutaman tunnin yöunilla. Henkihän sellaisessa pitkänpäälle lähtee, kertoohan sen jo tutkimuksetkin.

Mistäs tämä yleinen unettomuus sitten oikein johtuu? Jotkut syyttävät vähistä yöunistaan nukkumattia, että hän ei syystä tai toisesta tullutkaan. Sehän kertoo vain siitä, että heidät on peloiteltu jo lapsena pilalle kaikennäköisillä hammaskeijuilla, joulutontuilla ja muilla pikkukakksosen syöttämillä provokatiivisilla hahmoilla. Mietitäänpä nyt vähän. Esimerkiksi, kun pienellä ihmisenalulla irtoaa jossain vaiheessa hammas niin hänelle uskotellaan välittömästi, että laittamalla sen hampaan tyynynalle niin hammaskeiju käy sen sieltä hakemassa seuraavana yönä ja antaa tilalle esimerkiski kahden euron kolikon. Kuka tervejärkinen hammaskeju muka niin tekisi? Hän voisi yhtä hyvin vain ottaa sen hampaan jättämättä tilalle yhtään mitään, kun lapsi kuitenkin nukkuu autuaan tietämättömänä ymäristössään tapahtuvista asioista. Lisäksi miksi sen keijun pitää yöllä se hammas hakea, eikö se voisi yhtä hyvin käydä hakemassa sen vika-ajan puitteissa? Alkaa nyt tuolla tavalla hiiviskelemään toisten kotona keskellä yötä niin ettei kukaan vaan herää. Lisäksi ei yö ole töitä varten vaan nukkumista varten. Toisin sanoen, joku tässä hommassa mättää. Ei se keiju nyt niin hyvätahtoinen ole, ei vaan voi olla. Sama juttu tämän nukkumiseen ja ennen kaikkea nukahtamiseen yleisesti liitettävän nukkumatin kanssa. Heittää muka unihiekkaa silmään? Ei muuten varmasti heitä, sillä jos näin oikeasti olisi niin joku mielensäpahoittaja olisi haastanut hänet jo aikoja sitten käräjille lievästä pahoinpitelystä. Näitä mielensäpahoittajia tässä maailmassa nimittäin riittää ihan riesaksi asti.  Toisekseen kuka sille nukkumatille muka palkan maksaa, kysympähän vaan. Ei hänkään varmasti pyhällä hengellä elä. Lisäksi onko hän yksityisyrittäjä vai peräti terveysministeriön virkamies. En minä ainakaan halua maksaa veroja siksi, että joku ylipalkattu verorahoilla hankittu virkamies käy heittämässä joka ilta sepeliä silmään ja tuskin kukaan muukaan. Tosiaan, en yhtään ihmettele, että uni ei oikein tahdo oikein tulla, kun pienenstä asti peloitellaan tällaisilla ihme hahmoilla.

Mutta se siitä, tai oikeastaan niistä. Tutkimusten mukaan suurin unettomuuden aiheuttaja on epäterveelliset elämäntavat, liikumattomuus sekä kiireinen ja stressaava työ. Lisäksi paljon käytettävät älylaitteet sinisine valoineen aiheuttavat varsinkin iltasaikaan käytettynä unettomuttaa. Pitkään jatkunut unettomuus saattaa aiheuttaa myös mielenterveysongelmia. Kyllähän siinä pitkän päälle pää varmasti hajoaa, jos ei saa nukuttua. On tämä elämä yksi oravanpyörä. Aina pitäisi olla nopeampi, tehokkaampi ja tuottavampi välittämättä sen aiheuttamista ongelmista. Hulluksi tämä maailma on mennyt.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti