sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Onko hiihto hanurista?

Mikä maa on paras maa herätä sunnuntai aamuun? Noh, työmaa tietenkin. Jotenkin nämä aamuyö herätykset alkavat vaatimaan veronsa, kun ei ole oikein mitään käsitystä tuosta 50 kilometrin työmatkasta. Juu, turvallista matkaa vaan, mutta onneksi viikon vapaa häämöttää ihan nurkan takana.


Vapaa viikon tavoitteena on avata hiihtokausi. Olen harrastanut hiihtoa enempi tai vähempi viimeiset kymmenen vuotta. Hiihtohan oli mielestäni sitä ennen todella typerä tapa siirtyä paikasta toiseen. Elämäänsä kyllästyneiden ihmisten harrastus, joilla ei ollut muuta tekemistä kuin rääkätä itseään. Olin siihen aikaan lopettelemassa aktiivi salibandy uraa ja tilalle piti keksiä joku kuntoa ylläpitävä aktiviteetti. Jonkin asteisessa mielenhäiriössä menin sitten ostamaan suksipaketin ja sillä tiellä ollaan edelleen. Onneksi tajusin sentään ostaa luistelusukset, sillä meikäläisen hermo ei olisi kestänyt perinteisen hiihtotyylin pito-ongelmien kanssa taistelu kymmentä metriä pidempään. Se mikä minut hiihdossa yllätti, niska-hartia-olkapää alueitten ongelmat hävisivät hiihdon myötä. Hiihdon kuntouttava vaikutus oli hämmästyttävän nopea. Tämän lisäksi kunto nousi todella nopeasti uudelle tasolle. Luistelutyyli on tietenkin suorituksena varsin tekninen, mutta kannatti hakata päätä sen kanssa seinään, sillä nykyään se sujuu varsin mallikkaasti.


Vaikka hiihto mielletään vieläkin monien mielestä mummojen lajiksi, suosittelen sitä silti. Hiihto ei ensinnäkään kuormita niveliä ja sitä kautta siinä ei ole loukkaantumisvaaraa niin kuin esimerkiksi juoksussa, joka syö pitkän päälle polvet, lonkat ja selän paskaksi, varsinkin jos omaa ylipainoa. Hiihto on tuvallinen laji kaiken kaikkiaan, jollei joku tumpelompi yksilö tökkää itseltään vahingossa sauvalla silmää puhki. Lisäksi reittivalinnalla on merkitystä, jos valitsee haastavan ladun, jossa on vaarallisia laskuja. Niissä kun kaatuu täydestä vauhdista niin saattaa pian sattua. Ainoa huonopuoli hiihdossa on, sitä ei pysty harrastamaan muuten kuin talvella, ainakaan täällä meillä päin. Hieno ja kokonaisvaltaisesti kehittävä laji, suosittelen :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti