Suomalaisten liikkumattomuudesta aiheutuva passiivisuus on maailman huippuluokkaa. Yleisesti vallitseva fitness-buumi ei näytä tuovan helpotusta isoon ongelmaan. Tämä liikkumattomuus heijastuu myös lapsiin ja nuoriin voimakkaasti. Viimeisimmässä tutkimuksessa kerrottiin, että vain 10% 15-vuotiaista nuorista liikkuu riittävästi. Heidän vapaa-aikansa menee pääosin television, tietokoneiden ja älypuhelimien kanssa touhuamiseen. Tämän lisäksi auto tai mopo on pääsääntöisiä kulkuneuvoja ja rakennusten hissejä käytetään aina kun mahdollista. Toisi sanoen hyötyliikuntakin on aivan minimissä
Se mikä on surullista, vanhemmilla ei ole välttämättä varaa harrastaa itse, tai saatika antaa lapsiensa harrastaa mitä he haluavat, koska monienkin lajien harrastus kustannukset ovat jo sitä luokkaa, ettei keskituloisella perheellä ole yksinkertaisesti varaa siihen. Tämän lisäksi ollaan vieraannuttu täysin vapaaehtoisesta hyötyliikunnasta.
Hurjimpien laskuoppien mukaan tämä on johtanut siihen, että tästä syntyy 3-4 miljardin kustannukset muutenkin konkurssi kypsälle yhteiskunnalle vuositasolla. Suurin kustannuserä tästä potista syntyy terveydenhuollon kustannuksina. Esimerkiksi lasten ja nuorten diagnosoidut masennus ja ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Tätä ongelmaa paikataan masennuslääkkeillä, joiden käyttö ei pitkässä juoksussa ole varsinkaan nuorille kovin hyvä juttu.
Paras masennuslääke kautta aikain on ollut liikunta. Liikunnan synnyttämä onnistumisen riemu ja siitä syntyvä hyvä olo ovat paras tapa nollata ja tuulettaa päänuppia. Kun vielä saataisiin tämä nykyinen hallitus ja eduskunta ymmärtämään liikkumisen riemun tuomat yhteiskunnalliset hyödyt. Valtion panostus edullisiin liikuntapaikkoihin ja nuorten harrastusten tukemiseen maksaisivat itsensä takaisin hyvin nopeasti. Tämän lisäksi, kun ihmiset ymmärtäisivät vaatia lapsiltaan aktiivisuutta muunkin suhteen, kuin pelkkien konsolipelien kanssa niin oltaisiin oikealla tiellä. Lapsia ja nuoria on helppo motivoida liikkumaan omalla esimerkillä. Kysymys kuuluukin, mitä sinä olisit valmis tekemään oman ja lasten hyvinvoinnin eteen?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti