sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kukkahattutätien vöyhötystä!

Red bull antaa siivet!

Vuosia on käyty keskustelua energiajuomien haittavaikutuksista erinnäisissä yhteyksissä. Energiajuomien aiheuttavat liiallisen käytön vuoksi päänsärkyä, univaikeuksia, ärtyneisyyttä, väsymystä ja heikotusta. Tämän lisäksi on todettu hoitoa vaativia sydänoireita.

Positiivisia puoli energiajuomissa on niiden piristävä vaikutus. Tölkillinen juomaa sisältää kofeiinia kahvikupillisen verran, jossa on kaksi palaa sokeria. Piristävä vaikutus tosin kestää muutamia tunteja yksilöllisistä eroista riippuen. Pitkäaikaisen ja liiallisen nauttimisen vuoksi haitat voivat kuitenkin kasvaa hyötyjä suuremmiksi johtuen toleranssin noususta. Tässä vaiheessa astuvat haittavaikutukset esiin, jotka ilmenevät em. oireina.    

Energiajuomien tiedetään aiheuttavan riippuvuutta kahvin tavoin niiden sisältävän kofeiinin vuoksi. Lisäksi mielikuva energiajuomien vaikutuksista elää vahvana, joka itsessään vahvistaa psyykkistä riippuvuutta. Esimerkkinä kaverini, joka harrastaa tarkkuutta ja keskittymistä vaativaa lajia SM-tasolla. Hän kertoi ettei pysty täydelliseen suoritukseen ilman energiajuomaa ja näin ollen siitä on tullut osa hänen harrastustaan. Niinpä, minäkin mietin että "WTF"! Itse käytin aikoinaan myös energiajuomia päivittäin, jopa kolmesta neljään tölkkiä kahvin juonnin lisäksi, kunnes heräsin ajatukseen niiden tarpeettomuudesta. Täytyy sanoa, että eroon pääseminen ei ollut aivan helppoa vaikka kahvin juomista jatkoinkin. En tiedä johtuiko eroon pääsemisen vaikeudet addiktiosta energiajuomia kohtaan, vai onko niissä jokin sellainen ainesosa joka aiheuttaa fyysistä riippuvuutta, "ho knows". Nyt olen ollut "kuivilla" nelisen vuotta ja en ole katunut hetkeäkään.

Ymmärrän tätä taustaa vasten punaviiniä ja kahvia lipittävien kukkahattutätien huolen nuorten energiajuomien käytöstä. Holhoaminen kuuluu nykyään vahvasti Suomalaiseen kulttuuriin pahansuovan kateuden lisäksi. Rakentavan valistuksen sijaan käytetään hyvin usein rangaistus keinoja, joilla saadaan enemmän huonoa kuin hyvää aikaa. Nuorten valvominen kuuluu mielestäni vanhemmille. Jos vanhemmat antavat 12-16 vuotiaan lapsensa imeä energiajuomia kuin pesusieni, se kertoo melkoisesta välinpitämättömyydestä. Olen kuitenkin satavarma, että jossain vaiheessa tulee laki jolla kielletään energiajuomien myynti alle 16-vuotiaille, sillä rangaistumaiset lait kuuluvat nyky-Suomeen yhtälailla kuin maatuskat Venäjään. 

Meillä on käyty kaikkien neljän teini-ikäisen lapsen kanssa keskustelu alkoholista, tupakasta, huumeista ja energiajuomista. Kukaan heistä ei ole vielä tullut tullut kotiin viinalta ja tupakalta haisevana energiajuoma tölkki kädessä, mikä on ihan huojentavaa. Energiajuomaa ei voida rinnastaa päihteisiin, mutta silti meillä on käyty siitä keskustelu lasten kanssa. Energiajuomat eivät kuulu meidän vanhempien mielestä millään tapaa lasten käyttöön ja sitä linjaa tullaan jatkossakin pitämään. Kielto ei ole ehdoton vaan perusteltu, jonka lapsetkin ovat ymmärtäneet ja sisäistäneet. Me vanhempina ainoastaan valvomme, että lasten kanssa tehty sopimus pitää kyseisien "aineiden" kohdalla ja luotamme heihin. Välillä käydään aiheesta "päivitys" keskustelu, jossa sivutaan myös energiajuomia. Hyvin on homma toiminut ja uskon että jatkossakin toimii.


Itse juon kahvia, tupakoin ja käytän silloin tällöin alkoholia, joten en lähde tuomitsemaan ketään. Lapset huomauttelevat minua aika ajoin näistä riippuvuuksistani ja ajattelinkin tehdä loppuelämän kestävän tupakkalakon 1.2 alkaen. Terveys syyt ja hyvänä esimerkkinä lapsille toimiminen ovat suurimmat syyt tähän päätökseen.


Jos haluaa käyttää energiajuomia niin suosittelen kohtuullisuutta niiden käytössä. Liika on aina liikaa, niin kuin kaikessa muussakin.  


Ihminen pystyy mihin vaan, kun oikeasti niin haluaa. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti