tiistai 20. tammikuuta 2015

Matti Nykänen!

Mitä ihmettä täällä tapahtuu?


Lehtien otsikot huutavat ruoka-alesta. S-ryhmä ilmoitti alentavansa muutaman sadan tuotteensa hintoja jopa yli 30 prosenttia. K-ryhmän vastaa S-ryhmän hinnan alennuksiin alentamalla omia hintojaan. Eikä siinä vielä kaikki, lidl ilmoittavat alentavansa entuudestaan halpoja hintojaan.
Ihmiset vauhkoontuu, josta syystä S-ryhmän nettisivut kaatuvat. K-ryhmän kaupoissa hyllyt huutavat tyhjyyttään jo iltapäivästä. Lidlissä on sellainen tungos, että kassalla saa jonottaa 45 minuuttia.


Onko ihmiset olleet nälässä tähän asti ja nyt on vihdoinkin vara syödä? Vai ostavatko ihmiset Sulo Vilen periaatteella? Ostetaan kun halvalla saadaan(vaikka ei tarvitakaan).
Veikkaisin että tässä on kyseessä ns. "ilmainen muoviämpäri" ilmiö. Eräs vähittäismyymälä ilmoitti tässä taannoin jakavansa ilmaisen muoviämpärin jokaiselle asiakkaalle, tai niin usealle kuin tavaraa riittää. Ensimmäiset ihmiset norkoilivat kaupan ovien takana jo tuntia ennen ovien avaamista. Niinpä, mitä ihmettä, yhden muoviämpärin vuoksi? Kaikki ilmainen tai alennettu tuote vetää näköjään ihmisiä puolensa, kuin kuollut raato kärpäsiä.
Ainakin s-ryhmä perustelee ruoka-alen olevan tiukan kulukuurin ansiota. Todellisuudessa syy löytyy katteiden alentumisesta. Myyntikatteiden aleneminen johtaa vasta siihen kulukuuriin. Nimittäin jollain aikavälillä tämä alennus buumi tulee näkymään mm. tuottajahinnoissa sekä osa-aikaisten myyjien lisääntymisenä. Toisi sanoen ihmisten rahat vähenee ja ollaan taas lähtötilanteessa. Ruoka on olevinaan halpaa, mutta silti se on käytettävissä oleviin rahoihin nähden suhteettoman kallista.


Itse ruoka-ale koski mm. einesruokia, lihatuotteita ja olutta. Tuotteita, joiden liiallisen käytön vaarallisuudesta on puhuttu jo vuosia. Nyt juodaan kaljaa joka ruoalla, kun se on niin halpaa. Punaista lihaa syödään aamupalasta lähtien, kun se on niin halpaa. Päivällä syödään valmis pizzoja sekä Saarioisten "äitien tekemiä" ravintoköyhiä eines annoksia, kun nekin on niin halpoja. Toisi sanoen tämä ruoka-ale tuhoaa ihmisten terveyden pitkässä juoksussa, sillä osa ihmisistä syö kuin opiskelijat johtuen vain ja ainoastaan ruoka-alesta. Sano minun sanoneen, mutta Jutta Gustafsbergillä tulee olemaan vielä kiire. Hänen superdieetti ohjelman postilaatikko tule ratkeamaan hakemuksista.


Nyt kun tämä ale buumi on saatu kunnolla käyntiin niin olisi hyvä ottaa puheeksi työnantajien ja jopa valtion puolesta puhuttu palkka-ale. Ihan vaan sillä kun kaikkea muutakin on alennettu. Omasta puolesta voin sanoa siinä vaiheessa kuin Matti Nykänen, "muutan Kööpenhaminaan ja haen Ruotsin kansalaisuutta". Matista tuli mieleen, häntä saattaa hieman harmittaa oluen hinnan alennus. Hän on 100 päivää ilman viinaa kampanjan keulahahmo. Noh, huhtikuussa sitten "korkki auki". Ei sillä, että epäilisin Matin raittiutta. Vaan sillä, että tuollaista saavutusta pitää ehdottomasti juhlistaa vähintään halventuneella ja Saarioisten "roiskeläpällä" oluella. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti