torstai 15. tammikuuta 2015

Pääasia että suksi luistaa!

Rantakuntoon 2015!
Kävin tänään hiihtämässä. Vauhdikkaalla luistelutyylillä tottakai, perinteinen hiihtotyyli on mielestäni mummojen laji. Ensimmäisiä kilometrejä suksien päällä kuvaa parhaiten sana tuska. Hapot jylläsi elimistössä ja veri maistui suussa. Mieleeni tuli hyvin nopeasti, onko tässä mitään järkeä. Alamäessä sai tehdä töitä, että pysyi pystyssä ja lyhyetkin ylämäki nousut tuntuivat loputtoman pitkiltä. Hammasta purren kuitenkin hiihdin ennalta suunnitellun reitin. Matkaa tuli kunnioitettavat 5,5 kilometriä, siis ihan riittävästi tällaiselle rapakuntoiselle keski-ikäiselle miehelle.
Hiihto on joidenkin mielestä lajina sama kuin pukisit itsesi nahkahousuihin ja menisit lukemaan säätä televisioon. Minun mielestä hiihto hakkaa mennen tullen crossfitin ja erinnäiset bodypumpit. Tietenkin sillä erolla, hiihto on aavistuksen erakkolaji. Hiihdon aloittelijoille suositellaan ensimmäiseksi tyyliksi perinteistätyyliä. Se ei ole tekniikaltaan niin vaativa kuin luistelutyyli. Itse valitsin lajikseni luistelutyylin muutamasta eri syystä. Ensinnäkin perinteinen on lajina lähes sama kuin sauvakävely, eli dementiahiihto. Toisekseen luistelutyylissä ei tarvitse huolehtia pitovoitelusta. Itsellä meni hermo perinteistä hiihtoa kohtaan kouluaikaan. Suksi ei pitänyt ylämäissä yhtään ja hiihdosta tuli sitä myöten kovin raskasta. Ei sen ajan sukset kovin hyvin luistanutkaan, mutta se oli pienempi paha.
Luistelu, eli vapaatyyli on teknisesti vaativampi ja vaatii kropasta aika paljon enemmän voimaa kuin perinteinen. Itsellä meni yksi talvi ja muutama sata kilometriä sen opetteluun, mutta se kannatti. Yksi asia mikä helpotti hiihtämistä oli siirtyminen itsensä mittaisiin suksiin. Ensimmäiset sukset oli viisi senttiä pidemmät ja se hankaloitti hiihtämistä.
Se miksi harrastan hiihtoa:
- ylimääräisen rasvan polttaminen. Itse poltin muutama vuosi sitten lähes 20 kiloa rasvaa hiihdon avulla.
- kunnon nopea kohottaminen.
- hiihto on nivelystävällinen. Se ei kuormita niveliä samanlailla kuin esimerkiksi juoksu.
- hartiaseudun ja olkapäiden jumit häviävät.
- vahvistaa kroppaa niskasta nilkkoihin asti.
Hiihto ei ole välttämättä trendilaji, se on retrolaji. Hiihdon suosio on viimevuosina kasvanut ja se näkyy varsinkin viikonloppuisin laduilla, siellä on joskus jopa ruuhkaa.
Sohvalla olisi kiva maata, mutta itse olen ainakin päättänyt pitää itseni kunnossa. Hyvä olo ei tietenkään tule ilmaiseksi. Sen eteen pitää olla valmis tekemään töitä verenmaku suussa, varsinkin näin alussa. Itsekin olen hiihtänyt joskus junnuna kilpaa, mutta ne meriitit ei tällä ikää enää paljoa auta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti