maanantai 19. tammikuuta 2015

Superdieetti!

Vain ulkonäöllä on väliä!

Ulkonäkö paineet ovat nykyään kovat. Pitää olla sporttinen, tiukassa kunnossa ja näin ollen näyttää hyvältä. Tämä nykytrendi aiheuttaa valtavia paineita varsinkin nuorissa. Jos et käy salilla ja et näytä lihaksikkaalta hihattomassa paidassa, et ole mitään. Jos et meikkaa ja vedä kiloa pakkelia naamaan, et ole mitään. Jos et hypähtele pitkin poikin tiukoissa topeissa ja urheilupöksyissä kirkkaiden tyttölenkkareiden kanssa ponnari heiluen, et ole yhtään mitään. Itse kuulun tähän 'et ole mitään" porukkaan BMI:n ollessa 30,1 .
Eilen illalla istuin sohvalla ja söin hyvällä ruokahalulla "vaaleita viljoja, rasvaa ja sokeria". Siinä samalla katsoin Jutta ja puolen vuoden superdieetti ohjelmaa, jossa oli kuvattu lihavan naisen painon pudotusta. Hän onnistui siinä hienosti, mutta ohjelmassa esiintyvä Jari"bull"Mentulan kommentit osoittivat nykyajan ulkonäkö keskeistä trendiä. Hän kuvasi ohjemassa painoaan pudottavaa ihmistä nimellä "sairas".  Tottakai sairaalloisen lihava ihminen on sairas, mutta se tiedetään sanomattakin. Tietenkin pitää kertoa totuus, mutta sen esitys tyyli voisi olla toisenlainen. Se miten tuollainen leimaaminen vaikuttaa nuoriin katsojiin, itsetunto ongelmat kasvavat varmasti entuudestaan.
Paino, terveellisestä syöminen ja kunnon ylläpitäminen on tärkeää ja se edes auttaa terveenä pysymistä. Fitfarm ja moni muu vastaavanlainen yritys tekee hienoa työtä asiakkaiden eteen. Tuollaisista ohjelmista saattaa jotkut saada kipinän, jonka avulla alkavat parantamaan omaa elämänlaatua. Moni suomalainen painii ylipainon kanssa. En yhtään ihmettele sitä, kun käy katsomassa Mcdonaldsin ja muiden vastaavien lihotuslaitosten palvelutilojen ihmismääriä. Vaikka tiedetään sieltä saatavien annosten lihottavuudesta ja epäterveellisyydestä, silti ei pystytä vastustamaan niitä. Se kertoo ainoastaan nopeiden hiilareiden koukuttavuudesta. Siinä missä sokeri, tupakka, alkoholi ja huumeet tekevät ihmiset riippuvaisiksi, sen saman aiheuttaa myös roskaruoka. Se näkyy myös katukuvassa. Merkittävä osa vastaantulevista ihmisistä on nykyään ylipainoisia, verrattuna esimerkiksi 20 vuoden takaiseen katukuvaan.
Siitä tulee melkoinen ongelma, kun yhdistetään roskaruoka addiktio ja ulkonäköpaineet. Ohjelmissa painotetaan ihmisten heikkoa luonnetta. Oikeasti kysymyksessä on se, ettei ihmiset halua oikeasti laihtua, koska on niin mukavuuden haluinen. Oikeasti ihminen pystyy mihin vaan jos haluaa. Suuri osa ei vaan saa itseään niskasta kiinni ja näissä tapauksissa on perseelle potkia enemmän kuin tarpeen. Joskus sekään ei riitä ja herätään tilanteen vakavuuteen vasta terveydellisen ongelman myötä, joka olisi mahdollisesti pystytty välttämään paremmilla elämäntavoilla.
Entisestä lihavasta ihmisestä tulee yleensä nöyrä laihtumisen myötä, koska he tietävät miten kovan työn he ovat tehneet. Vastaavasti lähtökohdiltaan "kukkakeppi" ihmisestä tulee sellainen,  joka käyttää mm. "sairas" termiä. Tottakai hänkin on tehnyt kovan työn ison hauiksen eteen, mutta silti sen saavuttaminen on ollut huomattavasti helpompaa kuin ylipainosta eroon päässeellä. Usein olen kuullut sanonnan, läskistä on helppo tehdä lihasta. Siitä on yhtä helppo tehdä lihasta, kuin paskasta konvehtia. Jos on valmis tekemään kovaa työtä ja sitoutumaan tavoitteisiin, mikään ei ole mahdotonta.
Minä lähden tekemään läskistä lihasta hiihdon avulla. Olen huomannut sen auttavan oman painon pudotustavoitteen saavuttamisessa ja sen huomaa myös olosta. Jenkkakahvat sulaa kuin lumi keväällä. Hitaasti, mutta varmasti :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti